Kaj početi v Ljubljani, ko dežuje?

#Ljubljana

Včasih dežuje v Ljubljani tudi poleti. Zanimivo je, da je največje število deževnih dni v maju, juniju in juliju, predvsem zaradi krajših poletnih neviht. Močno deževje pride jeseni, oktobra in novembra.

Če bivate v enem od apartmajev Sweet Stay Ljubljana v deževnih dneh in za aktivnosti zunaj ni priložnosti, obstaja veliko različnih možnosti za zabavo.

Za vse ljubitelje piva je na voljo ogled Pivovarne Union, edine pivovarne v Evropi, ki se nahaja v strogem središču mesta. Ogled vas popelje v zgodovino Pivovarne Union, videli pa boste tudi, kako se pivo proizvaja dandanes (ogledali si boste celoten proces od skladiščenja sestavin do označevanja steklenic in njihovega prevoza). Vsak obiskovalec prejme darilo in na koncu sta na voljo dve degustaciji piva. Vendar pa brez skrbi, če ne pijete alkohola, imajo tudi brezalkoholne pijače. Pivovarna Union ima tudi trgovino s spominki in pivnico. Če se odločite za obisk Pivovarne Union, se sprehodite po parku Tivoli – pivovarna se nahaja na njenem vzhodnem koncu, ob Celovški cesti.

kozarci različnega piva na leseni podlagi

Druga možnost za aktivnosti znotraj ponuja Hiša iluzij. Nahaja se v središču Ljubljane, na Kongresnem trgu. Namenjena ni samo otrokom, zanimiva je tudi odraslim.

Iluzija pomeni napačno razlago določene situacije s strani naših čutil. Običajno nastane zaradi prejemanja preveč informacij. Iluzije se lahko pojavijo pri kateremkoli čutilu, vendar so najbolj znane vizualne iluzije (optične iluzije).

V Hiši iluzij lahko doživite več kot 40 iluzij, nekaj izmed njih je:

  • obrnjena soba, kjer se lahko končno sprehodite po stropu kot pajek
  • zamenjava obraza, kjer se del vašega obraza zamenja z obrazom nekoga drugega
  • resničnostno ogledalo, ki vam bo pokazalo, kako vas drugi vidijo v resnici, saj običajna ogledala izkrivljajo naš videz.

Po ogledu razstav se lahko preizkusite v zagonetnih igrah v “iluzijski” igralni coni ali pa v trgovinici kupite nekaj iluzijskih daril.

Ste ljubitelj reševanja skrivnosti in radi berete kriminalne romane? Če je odgovor da, potem ste prava oseba za obisk ene od številnih sob pobega v Ljubljani. Enigmarium na Trdinovi ulici, ki je bila prva v Ljubljani in je najbolj obiskana, ima štiri različne sobe za pobeg. Ponujajo tudi igro na prostem “Odkleni Ljubljano”, kjer na zabaven način spoznavaš naše mesto. Obstaja tudi MindMaze z dvema različnima igrama, Ključ z dvema igrama in Gozdna soba pobega, ki se dogaja zunaj in vsebuje pet različnih iger.

Največje število različnih sob za pobeg je na voljo v parku Woop! Arena, ki je največji in najbolj sodoben zabaviščni park v Ljubljani. Nahaja se v največjem ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Park Woop nudi poleg sob za pobeg tudi trampolin park, kegljanje, karting in “laser tag”.

odrasli pri reševanju kriminalne zgodbe

Če imate radi zgodovino in umetnost, lahko obiščete tudi številne muzeje in umetniške galerije v središču mesta. Obiščete lahko Narodni muzej Slovenije, Mestni muzej Ljubljana, Mestno umetnostno galerijo, Plečnikovo hišo, Galerijo Jakopič, Vilo Zlatica, in druge.

Narodna galerija - zunanjost zgradbe in vhod

Druga možnost, kako preživeti deževen dan in doživeti nekaj novega, je obisk Postojnske jame in Predjamskega gradu. Ti znamenitosti sodita med najbolj znane v Sloveniji, saj jih je obiskalo že več kot  40 milijonov obiskovalcev z vsega sveta. V Postojnski jami boste doživeli vožnjo z edino jamsko dvotirno železnico na svetu, občudovali edinstvene naravne kraške pojave in spoznali največjo jamsko živo žival, to je človeška ribica. Le-ta lahko brez hrane preživi do 12 let in celo nadomesti svoje manjkajoče okončine.

Obisk Postojnske jame traja približno uro in pol. Železniška proga je dolga 3,7 km, sprehod po jami pa je dolg približno 1,5 km. Temperatura v jami je vedno cca. 10 stopinj, zato poskrbite za primerna oblačila. Več o Postojnski jami in Predjamskem gradu si lahko preberete tukaj.

Spremljajte nas na Instagramu


@sweetstayapartments