Tradicionalna slovenska hrana

#Ljubljana

Znan slovenski pregovor pravi, »Ljubezen gre skozi želodec«, kar pomeni, da si s hrano lahko pridobimo naklonjenost in občutek ljubljenosti druge osebe. Tradicionalna slovenska hrana lahko to le potrdi. Slovenija ima kot majhna dežela veliko različnih tradicionalnih jedi. Z okušanjem slovenske hrane ne spoznate le okusa in sestave jedi, temveč o Slovencih izveste veliko več – kakšne so slovenske navade, kako praznujemo različne praznike, … Slovensko hrano in domače izdelke lahko dobite na osrednji ljubljanski tržnici, v specializiranih trgovinah in številnih gostinskih lokalih.

V nadaljevanju vam predstavljamo znano slovensko hrano.

Kranjska klobasa

Kranjska klobasa je najbolj znana slovenska jed, ki je bila leta 1896 prvič poimenovana kranjska, leta 2015 pa je bila zaščitena. Izvira iz Gorenjske, od koder se je razširila po vsej Sloveniji. To zaščiteno slovensko živilo je dimljeno in mora vsebovati najmanj 68 % svinjine, 12 % govedine in največ 20 % slanine.

Kranjska klobasa s kozarcem vina

Kranjska klobasa

Potica

Potica je najbolj značilna slovenska sladica iz testa in različnimi nadevi. Poznamo več kot 80 različnih vrst nadevov, med katerimi so najbolj znani pehtranov, orehov, ocvirkov in makov. Potica je nepogrešljiv, tradicionalen del slovenskega prazničnega jedilnika (kot so božič, velika noč, poroke,…)

Slovenska orehova potica

Orehova potica

Prekmurska gibanica

Prekmurska gibanica je sočna sladica iz več plasti, polnjena z makom, skuto, orehi in jabolki. Zabaven dobesedni angleški prevod te slovenske jedi je »Over Mura Moving Cake«. Najpogosteje jo postrežejo v Prekmurju. Zaščitena je tudi z oznako »Priznano označbo tradicionalnega ugleda«, zato se lahko pod tem imenom izdeluje le po originalni recepturi.

Prekmurska gibanica

Prekmurska gibanica

Kraški pršut

Druga zelo znana slovenska jed je kraški pršut. Pršut je vrhunski izdelek večstoletne tradicije soljenja in sušenja mesa na kraški burji. Je na zraku sušeno svinjsko stegno, ki se prileže h kozarcu kraškega terana.

narezan kraški pršut in kozarec rdečega vina

Kraški pršut in rdeče vino

Štruklji

Štruklji so še ena tradicionalna slovenska jed, pripravljena iz testa in polnjena z različnimi nadevi. Lahko jih jemo kot samostojno jed ali prilogo. Pripravimo jih lahko iz različnih vrst testa, pečene ali kuhane, slane ali sladke. Najbolj znani štruklji so narejeni iz skute, pehtranov (»pehtranov«), orehov, jabolk ali maka.

Štruklji

Žganci

Žganci so ena najpreprostejših in najbolj priljubljenih slovenskih jedi. Še posebej tisti iz ajdove moke in bogato zabeljeni z ocvirki. Veljajo za tipično slovensko kmečko jed. Če ocvirke izpustimo, dobimo zelo zdravo jed, ki se še posebej dobro poda k kislemu mleku, gobovi juhi, zelju ali obari.

Ajdovi in krompirjevi žganci

Jota

Naše babice so rade kuhale joto. Ker je bilo pozimi živil manj, so morale biti gospodinje pri uporabi sestavin precej domiselne. Repa, zelje, krompir in fižol so bili zelo pogosto v domačih kleteh tudi pozimi, saj so jih lahko pripravljali na veliko načinov. Danes lahko joto dobite v vsaki planinski koči, njena prednost pa je tudi ta, in jo lahko več dni hranimo v hladilniku.

Jota

Spremljajte nas na Instagramu


@sweetstayapartments