Obisk pri zmajčkih in v skalo vklesan grad

#Zaplana

Eden od najpopularnejših izletov, ki jih lahko naredite, če ste nastanjeni v koči Zaplana (Sweet Stay Forest House), je Postojnska jama in Predjamski grad. V Postojnsko jamo se odpravite, če ste se že naužili zaplanskega miru in zelenja ter si želite zopet malo med ljudi. Postojnska jama je najdaljša turistična jama v Sloveniji. Tam zagotovo ne boste osamljeni in v tišini, saj jo je do sedaj obiskalo že več kot 40 mio ljudi.

Od odkritja Postojnske jame je minilo že več kot 200 let in vse od takrat predstavlja eno glavnih turističnih atrakcij v Sloveniji in širše. Na zabavni vožnji z vlakcem (kjer boste morda ob kakšnem visečem kapniku čisto za vsak slučaj sklonili glavo) si lahko ogledate čudovit podzemni svet. Kapniki, galerije in dvorane so se oblikoval dolge milijone let s pomočjo drobnih kapljic, ki so na koncu ustvarile pravi naravni čudež. Ogled jame traja uro in pol, na poti boste videli največji, 16 m visok kapnik (Nebotičnik), kristalno bel simbol Postojnske jame (Briljant) in najstarejši podzemni poštni urad na svetu.

Zmajevi mladički

Prvi zapisi o mladičih strašnega zmaja, ki živi v Postojnski jami, so se pojavili že v 17. stoletju. Ta žival z bledo, skoraj prosojno kožo, nenavadnimi rdečimi izrastki, brez oči, štirimi udi, s skupno samo desetimi prsti lahko živi 100 let. Zdaj že dolgo vemo, da je to človeška ribica ali proteus. Zanimivo je, da brez hrane lahko preživi več kot 8 let in obnovi svoje poškodovane dele telesa. Januarja leta 2016, je svet obšla novica o izleganju jajčec človeške ribice. Izjemen dogodek je prišla posnet tudi TV mreža Discovery Channel. Prvi mladiček se je rodil 30.5. 5. (ponosna sem, da je izbral ravno moj rojstni dan), kar je bilo prvič v 200 letni turistični zgodovini jame. Eden od mladičkov je v sovrstniškem boju izgubil nogo, ki pa mu je po letu in pol ponovno zrastla.

Predjamski grad s skrivnimi dostopi do jame

Blizu Postojnske jame je Predjamski grad, največji jamski grad na svetu, ki je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov in je med 10 najbolj zanimivimi gradovi na svetu. Že več kot 800 let stoji v skalni steni, 123 metrov visoko. S skrivnostnimi podzemnimi rovi je povezan z jamo pod njim. Grad, ki je bil tudi filmsko prizorišče, je v 15. stoletju nudil pribežališče legendarnemu lastniku Erazmu Predjamskemu. Danes Erazma sicer ni več, so pa v gradu našle domovanje kolonije netopirjev. V gradu se boste lahko sprehodili skozi orožarno, kapelo, kuhinjo, mučilnico in odkrili čare srednjeveškega življenja.

Avanture

Za tiste, ki bi vseeno želeli nadaljevati svoje počitnice brez množic in odkriti skrite dele kraškega sveta ter doživeti nekoliko bolj adrenalinski ogled globin, v Postojni ponujajo tudi adrenalinske oglede. Na voljo je 6 različnih ogledov za manjše skupine, kjer boste v jamarski opremi prečili podzemne vode in opravili zahtevnejše prehode.

Zaplana je idealno izhodišče za obisk Postojnske jame, ki je od hišice Sweet Stay Forest House oddaljena 45 minut vožnje

Spremljajte nas na Instagramu


@sweetstayapartments