Ljubljanska tržnica

#Ljubljana

Morda se povprečnemu Ljubljančanu zdi osrednja ljubljanska tržnica nekaj povsem običajnega,  vendar še zdaleč ni tako. Številni turisti so ob obisku Ljubljane na vprašanje o vtisu, ki jih je nanje naredila Ljubljana, izpostavili ravno tržnico, ki je nekaj posebnega že zato, ker na relativno majhnem prostoru ponuja izdelke za vsak okus.

Zgodovina ljubljanskih tržnic sega že v srednji vek, ko so se nekdanji prebivalci mesta zbirali ob vznožju grajskega hriba in trgovali. Konec 19. stoletja se je trgovanje preselilo pred mestno hišo, l. 1901 pa na bližnji Pogačarjev trg. Zaradi povečevanja prebivalstva je l. 1903 tržnica svoje mesto našla na Vodnikovem trgu. Sedanjo podobo je tržnica dobila z arhitektom Jožetom Plečnikom, gradnja je potekala od 1940 do 1944, prostorsko pa je tržnica umeščena med Kresijo in Zmajski most ob reki Ljubljanici.

Tržnica vse leto ponuja sezonsko svežo zelenjavo in sadje, sveže cvetje, različna oblačila, modne dodatke…, v pokriti tržnici pa so na voljo mesni izdelki (sveže meso, sušene mesnine) in drugi domači pridelki (moka, jajca, testenine, suho sadje, oreščki…). Tržnica se ponaša tudi z dobro založeno ribarnico, kjer dnevno sveže ponujajo ribe za vse ljubitelje morske hrane.

Obisk ljubljanske tržnice ob sobotah je, posebno ob lepem vremenu, za starejše meščane Ljubljane skoraj obredno dejanje. Ne gre zgolj za nakup živil in izdelkov domače obrti, ampak tudi za druženje s prijatelji ob kavici in klepetu. 

Odkar Ljubljana že nekaj let ponuja tudi kulinarični dogodek “Odprta kuhna” pa je tržnica, razen v zimskih mesecih, zanimiva tudi ob petkih, ko obiskovalci lahko poizkusijo kulinarične dobrote domače in svetovne kuhinje. Takrat se tržnica spremeni v mravljišče navdušenih okuševalcev hrane iz vseh vetrov, in nepazljivemu jedcu se lahko pripeti, da je na koncu poizkušanja preveč sit.

Turisti lahko ob obisku tržnice kupijo tudi najrazličnejše spominke, ki jih izdelujejo domači obrtniki, nekateri od teh izdelkov pa so že dobro uveljavljeni v svetovnem merilu (npr. idrijska čipka, lončarski in leseni izdelki in drugo).  Nemalokrat se zgodi, da prenekateri od teh izdelkov zaradi svoje lične izdelave pristane v domu pristnega Ljubljančana, ki se pač ni mogel upreti njegovemu nakupu.

Spremljajte nas na Instagramu


@sweetstayapartments