Izlet v Prekmurju – Pot po močvari

#Moravske Toplice

Preživljate počitnice v Prekmurju in imate dovolj vodnega čofotanja v termah? Potem je čas, da si ogledate tudi kakšno od številnih znamenitosti in se odpravite na izlet po Prekmurju. Če ste ljubitelji skritih naravnih lepot, lahko naredite prijeten izlet z izhodiščem v apartmajih Moravske Toplice – Sweet Stay Spa in obiščete čudovito točko pri Lončarovcih. Tam se boste lahko sprehajali po lesenih potkah tik nad močvirjem. Izhodišče je od apartmajev v Moravskih Toplicah Sweet Stay Spa oddaljeno 14 km, tako da lahko do Lončarovcev enostavno pridete s kolesom ali avtom.

Pot po močvari je zanimiva in na novo urejena sprehajalna pot, ki bo zelo zanimiva tudi za majhne otroke. Tla pod potko so večinoma mokra (od tod ime močvara), saj jih namaka potoček Curek. Gre za enega manjših potokov na Goričkem, ki izvira med Lončarovci in Kančevci ter teče po strugi, polni zavojev do naselja Središče, kjer prečka mejo z Madžarsko.

Na učni poti si boste lahko na zanimivih tablah prebrali in spoznali značilnosti in ekologijo naravnih lepot, zavarovanih rastlinskih in živalskih. Poleg tega, boste lahko spoznali kakšno je sodelovanje narave in človeka. Lahko pa na sprehodu zgolj opazujete naravo. V kolikor je v vas tudi kaj raziskovalca, vas bo zagotovo zanimala turška grapa. V njej lahko opazimo številne brloge lisic in jazbecev. Svoje ime je dobila po legendi o turškem zlatu, ki naj bi bilo tudi zakopano še od časa turških vpadov. Danes v njej domujejo lisice in jazbeci. Obenem pa boste lahko videli tudi ostanke nekdanjega mlina.

Vas v Prekmurju – Lončarovci

V bližini je vasica Lončarovci, ki je prvič omenjena že v letu 1366. Leta 2002 je imela 63 prebivalcev. Predvsem v preteklosti je bila znana po lončarstvu (kot mnoge druge panonske vasi). Izdelovali so predvsem uporabno kuhinjsko posodo iz črne gline. V vasici je tudi zanimiv samostoječ zvonik, ki ima dve nadstropji. Narejen je bil leta 1940. V Lončarovcih si lahko privoščite tudi eno najboljših postrvi. Izvrstno postrv dobite v lokalni gostilni “Močvara”, zato vam ob povratku v apartma Sweet Stay Spa ne bo treba kuhati.

Vir: www.sobotainfo.comwww.park-goricko.org

Spremljajte nas na Instagramu


@sweetstayapartments